Sötningsmedel gravid okej eller inte?


De flesta av oss tycker om en tillfällig sötsak. Graviditet är inte annorlunda. Vissa kvinnor oroar sig dock för om det är säkert att konsumera sötningsmedel under graviditeten. Detta är en berättigad oro, eftersom vissa sötningsmedel faktiskt kan utgöra en risk för både mamman och fostret under utveckling. I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på några av de vanligaste sötningsmedlen och ta upp frågan om de är säkra att konsumera under graviditeten.

Aspartam gravid

Aspartam är ett konstgjort sötningsmedel som används i många lightläsk och andra sockerfria livsmedel. Även om aspartam i sig är säkert för gravida kvinnor att konsumera med måtta är det viktigt att komma ihåg att lightläsk i allmänhet innehåller andra ingredienser som kanske inte är säkra för gravida kvinnor, till exempel koffein. Koffeinförbrukningen bör begränsas under graviditeten, så det är bäst att undvika lightläsk helt och hållet.

Saccharin gravid

Saccharin är ett annat artificiellt sötningsmedel som har visat sig vara säkert för gravida kvinnor att konsumera med måtta. Liksom aspartam är det dock viktigt att komma ihåg att sackarin ofta används i dietmat som också innehåller andra ingredienser som kanske inte är säkra för gravida kvinnor, till exempel koffein. Återigen är det bäst att undvika dessa livsmedel helt och hållet

Sukralos gravid

Sukralos (som ofta säljs under varumärket Splenda) är ännu ett konstgjort sötningsmedel som har visat sig vara säkert för gravida kvinnor att konsumera med måtta. Återigen innehåller dock många sukralos-sötade livsmedel även andra ingredienser som kanske inte är säkra för gravida kvinnor (t.ex. koffein), så det är bäst att undvika dessa livsmedel under graviditeten

Slutsats

Det är därför bäst att undvika vissa artificiella sötningsmedel som är säkra för gravida kvinnor att konsumera med måtta, men andra (t.ex. de som används i lightläsk) bör undvikas på grund av förekomsten av andra potentiellt skadliga ingredienser. Om du är osäker bör du rådgöra med din vårdgivare innan du konsumerar mat eller dryck som innehåller konstgjorda sötningsmedel.