Vad är socker? Den söta och sura sanningen

Idag finns socker överallt. Dess närvaro i bearbetade livsmedel har skjutit i höjden, vilket gör det alldeles för lätt att konsumera mer än den rekommenderade mängden utan att ens märka det. Det är viktigt att förstå exakt vad socker är och varför det är så dåligt för din hälsa. Låt oss dyka in!

Vad är socker?

Enkelt uttryckt är socker en typ av kolhydrat som finns naturligt i många livsmedel. Det ger energi till kroppen genom att brytas ner till glukos, som sedan absorberas i blodomloppet och används som bränsle för cellerna.

Även om socker från naturliga källor som frukt och grönsaker är fördelaktigt eftersom det innehåller fibrer och vitaminer, är tillsatt socker – som ofta finns i bearbetade eller raffinerade livsmedel – mycket mindre hälsosamt.

Effekterna av för mycket socker

Att konsumera för mycket socker kan leda till allvarliga hälsoproblem som diabetes, hjärtsjukdomar, fetma, karies och högt blodtryck.

Tillsatt socker bidrar också till inflammation i kroppen – ett tillstånd som är kopplat till kroniska sjukdomar som cancer och Alzheimers sjukdom. Överdrivna mängder socker kan också få dig att känna dig slö och orsaka humörsvängningar.

Till råga på allt kan det vara svårt att veta hur mycket socker du äter eftersom många förpackade livsmedel inte anger innehållet av tillsatt socker på näringsdeklarationen.

Detta gör det svårt att hålla koll på ditt dagliga intag!

Hur du minskar ditt sockerintag

Det bästa sättet att minska risken för att utveckla de tillstånd som nämns ovan är att begränsa ditt intag av tillsatt socker och fokusera på att äta mer helfoder i stället.

Detta innebär att du undviker sockerhaltiga drycker som läsk eller energidrycker, väljer hälsosammare mellanmål som frukt eller nötter, läser etiketter noggrant och drar ner på söta godsaker som godis eller kakor när det är möjligt.

Om du fortfarande är sugen på något sött efter en måltid kan du försöka byta ut efterrätten mot en bit färsk frukt i stället!

Även om naturligt socker från frukt och grönsaker är bra på grund av deras näringsinnehåll, bör tillsatt socker begränsas så mycket som möjligt för att minimera hälsorisker i samband med överdriven konsumtion.

Genom att bli mer medveten om vilka produkter som innehåller tillsatt socker och göra smarta matval när du handlar eller äter ute kan du bidra till att skydda dig mot potentiella långsiktiga hälsokomplikationer.

Dessutom – om du ändå vill ha något sött då och då – finns det gott om hälsosammare alternativ som inte ger dig skuldkänslor efteråt!