Socker och tandhälsa: hur socker påverkar tänderna

Du kanske redan vet att socker inte är det bästa för din allmänna hälsa. Men visste du att det också kan ha en negativ inverkan på din tandhälsa? Om du vill behålla och förbättra din munhygien är det viktigt att förstå hur socker påverkar dina tänder. Låt oss dyka ner i detaljerna kring detta viktiga ämne.

Vad händer när du äter/dricker socker?

Socker är inte bara dåligt för vår midja, utan kan också orsaka allvarliga skador på våra tänder. När vi äter socker livnär sig bakterierna i munnen på sockret som lämnas kvar och skapar en syra som biprodukt. Denna syra börjar bryta ner emaljen på våra tänder, vilket gör dem sårbara för plack, hål och karies. Ju oftare vi äter sockerhaltiga snacks eller drycker, desto större chans har bakterierna att angripa vår emalj och orsaka skador.

Hur kan jag skydda mina tänder från socker?

Det enklaste sättet att skydda dina tänder från socker är att minska eller eliminera sockerhaltiga livsmedel och drycker från din kost. Men om du ändå unnar dig något sött då och då finns det några åtgärder du kan vidta för att minimera sockrets inverkan på din tandhälsa. Om du till exempel borstar tänderna omedelbart efter att ha ätit eller druckit sockerhaltiga produkter tar du bort det mesta av sockret innan det har en chans att sätta sig och orsaka skada. Om du dessutom undviker läsk eller andra sockerhaltiga drycker – särskilt de som innehåller citronsyra – kan du skydda dig mot erosion av emaljen och hål i tänderna. Slutligen hjälper vätsketillförsel till att skölja bort eventuella sockerrester som kan finnas kvar i munnen efter måltider eller mellanmål.

Det är ingen hemlighet att för mycket socker inte är bra för våra kroppar – eller våra tänder – men att förstå exakt hur socker påverkar vår tandhälsa är viktigt när det gäller att skydda oss mot allvarliga problem som karies och erosion av emaljen. Genom att minska tillsatt socker i vår kost när det är möjligt och vidta proaktiva åtgärder som att borsta direkt efter att ha ätit eller druckit något sött kan vi se till att våra leenden förblir friska och starka i många år framöver!