Socker och stress: kan socker orsaka stress?

Vi vet alla att för mycket socker inte är bra för oss, men visste du att det faktiskt kan orsaka stress? Det stämmer – sambandet mellan socker och stress är dubbelriktat. Överdriven sockerkonsumtion kan leda till ett antal fysiska, mentala och känslomässiga problem. Låt oss utforska sambandet mellan socker och stress och hur du kan minska ditt sockerintag.

Hur socker påverkar stressnivåerna

Ett högt sockerintag har förknippats med en ökning av kortisolnivåerna – ett hormon som frisätts som svar på stress. Så vad innebär detta? När kortisolnivåerna ökar på grund av ett högt sockerintag är kroppen i princip i ”alarmläge” – vilket ger upphov till känslor av ångest, irritabilitet och trötthet. Utöver detta kan konsumtion av stora mängder socker också störa hypotalamus-hypofys-binjureaxeln (HPA-axeln) som ansvarar för att kontrollera hormoner som reglerar vår stressreaktion. Höga nivåer av glukos kan också störa vår kognitiva funktion genom att störa minnesbildning och minnesåterkallelse.

Minska ditt sockerintag

Den goda nyheten är att det finns flera sätt att minska ditt sockerintag om du är orolig för dess inverkan på dina stressnivåer. Först och främst bör du försöka införliva mer hela livsmedelskällor i din kost, till exempel frukt och grönsaker, eftersom dessa innehåller naturliga sockerarter som inte kommer att öka dina blodsockernivåer som bearbetade livsmedel gör. För det andra, försök att välja alternativa sötningsmedel som honung eller agavesirap i stället för vitt eller brunt socker när det är möjligt. Slutligen bör du vara uppmärksam på mängden tillsatt socker som du konsumerar under dagen – det kan finnas på oväntade ställen, till exempel i flingor eller kryddor!

Slutsats:

Det är viktigt att förstå hur en överdriven konsumtion av tillsatt socker kan påverka vår mentala hälsa och vårt välbefinnande. Om du tycker att du känner dig överväldigad eller orolig efter att ha ätit sockerhaltiga mellanmål eller godsaker kan det vara dags att ompröva din kostplan och överväga att minska ditt totala sockerintag. Med genomtänkta överväganden och medvetna matvanor kan du se till att din kost stöder både ditt fysiska och mentala välbefinnande!