Socker och huden: hur socker påverkar hudens utseende

Vi vet alla att socker är en stor bidragande orsak till viktökning och utveckling av typ 2-diabetes, men visste du att det också kan ha en negativ inverkan på din hud? Det stämmer. Att äta för mycket socker kan orsaka akne, rynkor och andra hudproblem. Låt oss ta en närmare titt på hur socker påverkar hudens utseende.

Socker och akne

Överdriven sockerkonsumtion har kopplats till en ökad inflammation i kroppen, vilket kan leda till akneutbrott. Den skyldiga? Högglykemiska livsmedel som vitt bröd, pasta, vitt ris och bearbetade snacks. Dessa livsmedel orsakar en snabb ökning av blodsockernivån. När kroppen försöker reglera dessa nivåer producerar den mer insulin än normalt, vilket kan leda till en ökad talgproduktion – den olja som täpper till porerna och orsakar finnar.

Socker och åldrande

Det är inte heller bara akne som du måste oroa dig för; att konsumera för mycket socker kan påskynda åldrandet. Detta beror på att när vi äter sockerhaltiga livsmedel eller drycker producerar våra kroppar avancerade glycation end products (AGEs). AGE:er är proteiner eller lipider som blir glykerade när de utsätts för socker i blodet – en process som kallas glykering. Glykering skadar kollagenfibrerna, vilket leder till rynkor och slapp hud när vi åldras. Så om du vill att din hud ska se ut som bäst så länge som möjligt bör du försöka minska på tillsatt socker som läskedrycker och godis.

Sockeralternativ

Att minska ditt sockerintag betyder förstås inte att du måste ge upp sötsaker helt och hållet! Det finns gott om naturliga sötningsmedel som honung eller lönnsirap som inte har lika stor effekt på blodsockernivån som raffinerat socker. Du kan också prova att använda konstgjorda sötningsmedel som stevia eller monkfruktextrakt som innehåller noll kalorier eller kolhydrater men ändå ger en söt smak utan några av de biverkningar som är förknippade med sockerintag!

Slutsats

Det är inte bra för din hälsa eller ditt utseende om du äter för mycket socker! Det bidrar inte bara till viktökning och typ 2-diabetes utan kan också utlösa inflammation som leder till utbrott eller ännu värre – för tidigt åldrande! Om du vill att din hud ska se så bra ut som möjligt så skär ner på sockerhaltiga snacks och välj hälsosammare alternativ som honung, lönnsirap, stevia, monkfruktextrakt etc. som inte kommer att påverka din hy negativt! Om du medvetet undviker sockerhaltiga godsaker kommer du att hålla din hud frisk och strålande i många år framöver!