Socker och hormoner: hur socker påverkar kroppens hormoner

Vi har alla hört att för mycket socker inte är bra för oss, men många av oss har ändå svårt att motstå det. Vad vi kanske inte är medvetna om är hur socker påverkar kroppens hormoner – och varför det kan vara ett problem. Låt oss ta en titt på förhållandet mellan socker och hormoner och vad vi kan göra för att minimera dess effekter på våra kroppar.

Hur ätande av socker påverkar hormonnivåerna

När vi äter något som innehåller socker kommer det in i vårt blodomlopp som glukos. Detta utlöser frisättning av insulin från bukspottkörteln, vilket hjälper till att flytta glukos från blodet till cellerna där det kan användas som energi. Insulin hjälper också till att reglera blodsockernivåerna genom att signalera till levern att omvandla överflödig glukos till glykogen, som lagras tills det behövs. När vi äter för mycket socker på en gång frisätts dock mer insulin än nödvändigt, vilket rubbar vår naturliga hormonbalans.

Att äta stora mängder socker kan också orsaka en ökning av kortisol – stresshormonet – vilket hämmar testosteronproduktionen hos både män och kvinnor. Höga kortisolnivåer har kopplats samman med högre nivåer av bukfettlagring, ökad risk för diabetes, högt blodtryck, ångest, depression och andra psykiska problem. Dessutom har konsumtion av stora mängder socker kopplats till lägre nivåer av könshormoner som östrogen hos kvinnor och testosteron hos män. För mycket sockerintag över tid kan också leda till förhöjda nivåer av inflammation i hela kroppen.

Inflammation har kopplats samman med fetma, hjärtsjukdomar och till och med cancer med tiden om den inte kontrolleras. Om du håller din hormonbalans i schack genom att begränsa din konsumtion av sockerhaltiga livsmedel kan du hålla inflammationen nere och förebygga andra hälsoproblem som är förknippade med överdriven sockerkonsumtion.

Slutsats:

Hur mycket är för mycket? American Heart Association rekommenderar att man begränsar tillsatt socker till högst sex teskedar (25 gram) per dag för kvinnor och nio teskedar (36 gram) per dag för män – men helst mindre än så om du vill ha optimal hälsa! Om du äter naturliga källor som frukt kan du få lite sötma utan att få upp ditt blodsocker i topp eller rubba din hormonbalans som tillsatt socker gör. Håll ett öga på ditt intag och du kommer snart att börja känna fördelarna!