Socker och hjärtsjukdomar: kan socker orsaka hjärtsjukdomar?

Det är ingen hemlighet att det finns ett starkt samband mellan socker och hjärtsjukdomar. Men vad säger forskningen egentligen om socker, och kan det verkligen orsaka hjärtsjukdomar? Låt oss dyka in och undersöka hur socker påverkar din hjärthälsa.

Är socker orsaken till hjärtsjukdomar?

Det korta svaret är ja! Studier har visat att överdriven sockerkonsumtion kan öka risken för att utveckla kranskärlssjukdom, den vanligaste formen av hjärtsjukdom. Att äta för mycket socker har kopplats till högre nivåer av triglycerider (en typ av fett) i blodet, samt förändringar i kolesterolnivåerna som kan skada blodkärlen. Att äta för mycket socker kan dessutom leda till viktökning, vilket ytterligare ökar risken för hjärtsjukdomar.

Hur är det med naturligt socker jämfört med raffinerat socker?

Det är viktigt att notera att alla sockerarter inte är skapade lika. Naturligt socker, som det som finns i frukt och grönsaker, anses i allmänhet vara hälsosamt, medan raffinerat socker, som vitt eller brunt socker, är mindre gynnsamt för din allmänna hälsa. Detta beror på att raffinerat socker ofta innehåller tomma kalorier och saknar viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler. Därför är det bäst att begränsa ditt intag av dessa typer av socker om du vill behålla en god hjärthälsa.

Hur mycket socker bör du äta?

Enligt American Heart Association (AHA) bör du begränsa tillsatt socker till högst 6 teskedar (25 gram) per dag för kvinnor och 9 teskedar (38 gram) per dag för män. Detta innebär att du måste utesluta sockerhaltiga läskedrycker, godis, bearbetade livsmedel och andra snacks med högt sockerinnehåll från din kost. AHA rekommenderar också att man undviker konstgjorda sötningsmedel som aspartam eller sukralos eftersom de har kopplats till en ökad risk för stroke eller demens. Välj i stället naturliga sötningsmedel som honung eller lönnsirap när det är möjligt.

Sammanfattningsvis visar forskning att överdriven konsumtion av både naturligt och raffinerat socker har förknippats med en ökad risk för att utveckla kranskärlssjukdom – den vanligaste formen av hjärtsjukdom – samt andra negativa effekter på din allmänna hälsa som fetma och diabetes. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på hur mycket tillsatt socker du konsumerar varje dag så att du kan minimera dess potentiella skada på kroppens system. För att hålla det enkelt, försök att begränsa tillsatt socker till högst 6 teskedar (25 gram) per dag för kvinnor och 9 teskedar (38 gram) per dag för män om det är möjligt! Genom att göra detta tar du ett stort steg mot att skydda dig själv från potentiella hjärtproblem i framtiden.