Socker i färdigmat: hur mycket socker finns det i vanliga färdigmaträtter?

Färdiga måltider är frestande och bekväma alternativ för upptagna människor som inte har så mycket tid att laga mat. Men när du försöker hålla koll på ditt sockerintag kan dessa färdiglagade måltider vara ett riktigt minfält. Hur mycket socker gömmer sig egentligen i färdigrätter? Låt oss ta en närmare titt.

Sockerinnehållet varierar kraftigt

Mängden socker i färdigrätter varierar kraftigt från produkt till produkt. Enligt NHS-webbplatsen innehåller vissa färdigmatsprodukter upp till 35 g socker per portion – det motsvarar ungefär 8 teskedar! Den goda nyheten är att det är lätt att hitta hälsosamma färdigrätter med betydligt lägre sockerhalt; vissa innehåller så lite som 0-3 g per portion.

Näringsetiketter är din vän

Det bästa sättet att ta reda på hur mycket socker som döljer sig i dina favoritfärdiga måltider är att läsa näringsetiketterna på förpackningen. Leta efter produkter med en ”FSA-trafikljus”-märkning, som ger dig snabb och enkel information om fett-, salt- och sockerinnehåll i en överblick. Om du inte ser denna märkning kan du leta efter kolumnen ”per 100 g” på näringsetiketten, så att du får veta exakt hur mycket socker som finns i varje portion av din valda produkt.

Vet vad du äter

Det är också viktigt att veta vilken typ av socker som finns i ett visst livsmedel. Vissa produkter kan innehålla tillsatt socker som medvetet har lagts dit under tillverkningsprocessen; dessa bör undvikas när det är möjligt. Andra livsmedel kan innehålla naturliga sockerarter – till exempel kan frukter som ananas eller mango ge sötma utan att tillföra extra kalorier eller konstgjorda ingredienser. Det är alltid bäst att välja produkter med naturligt socker när det är möjligt.

Slutsats:

Färdiga måltider kan vara bra för upptagna personer som inte har tid att laga mat varje dag. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på vad som ingår i dessa färdiga rätter så att du kan se till att de passar in i dina övergripande hälsomål och näringsbehov. Genom att läsa näringsetiketter noggrant och välja naturliga sötningsmedel när det är möjligt kan du njuta av läckra färdigrätter utan att offra din hälsa eller ditt välbefinnande i processen!