Socker i alkohol: vilka drycker innehåller mest socker?

Att välja att dricka alkohol innebär att man medvetet väljer att ge sin kropp socker. Mängden socker i alkoholhaltiga drycker, från öl till likörer, kan variera kraftigt. Så om du är hälsomedveten och vill veta vilka drycker som innehåller mest socker kan du läsa vidare!

Vilka typer av socker finns i alkoholhaltiga drycker?

De flesta alkoholhaltiga drycker innehåller antingen sackaros eller fruktos. Sackaros är en kombination av glukos och fruktos, så när det bryts ner av våra kroppar omvandlas det till glukos och fruktos. Fruktos finns i frukt, honung och vissa bearbetade livsmedel som sockerhaltiga drycker och godis. Fruktos är också sötare än glukos, vilket innebär att den ger mer sötma till en alkoholhaltig dryck än vad glukos gör.

Vilka drycker innehåller mest socker?

De drycker som innehåller mest socker är vanligtvis likörer och söta viner som portvin eller sherry. Likörer tenderar att ha mycket tillsatt socker eftersom de är avsedda att vara söta. På samma sätt tillverkas söta viner av druvor som har fått hänga längre på vinstocken, vilket resulterar i ett högre sockerinnehåll. Ett glas portvin innehåller till exempel cirka 11 gram socker per portion, medan en shot whiskey har noll gram socker. Öl är något bättre med 1 gram per portion, men innehåller fortfarande en del sockerinnehåll på grund av jäsningsprocessen.

Torra viner kontra söta viner

När du väljer vin till nästa sammankomst eller utekväll med vänner är det viktigt att komma ihåg att torra viner (som Chardonnay eller Sauvignon Blanc) innehåller mycket mindre socker än söta viner (som Riesling). Torra viner har vanligtvis mellan 0-3 gram restsocker per liter medan söta viner kan innehålla upp till 200 gram per liter! Om du letar efter ett ännu sockerfattigare alternativ kan du överväga att dricka spritdrycker som gin eller vodka med kalorifria mixers som sodavatten eller tonicvatten light i stället!

Det är tydligt att olika typer av alkoholhaltiga drycker innehåller olika mängder socker beroende på deras ingredienser och produktionsprocesser – så om du försöker göra hälsosammare val när du dricker alkohol, försök att välja torra viner framför söta och ta det lugnt med de sockerhaltiga blandarna! Och kom alltid ihåg – drick ansvarsfullt!