De 8 största källorna till socker som du inte visste om

Du kanske blir förvånad över att vissa av de livsmedel du äter regelbundet innehåller stora mängder socker. Här är åtta av de största källorna till socker:

  1. Frukostflingor – Många frukostflingor är fulla av socker, särskilt de som säljs till barn. En enda portion av vissa populära märken kan innehålla så mycket som 24 gram (cirka sex teskedar) socker.
  2. Fruktjuicer och smoothies – Fruktjuicer och smoothies framhålls ofta som hälsosamma drycker, men de kan innehålla mycket socker. En kopp apelsinjuice innehåller till exempel cirka 21 gram (5 teskedar) socker.
  3. Sportdrycker – Sportdrycker är en annan vanlig källa till tillsatt socker. En enda 20-ounce-flaska av ett populärt märke innehåller 34 gram (8 teskedar) socker.
  4. Yoghurt – Yoghurt är ett hälsosamt livsmedel, men många sorter är fulla av socker. En enda kopp smaksatt yoghurt kan innehålla så mycket som 47 gram (12 teskedar) socker.
  5. Granola-kakor och andra snacks – Granola bars och andra så kallade ”hälsosamma” snacks innehåller ofta stora mängder tillsatt socker. Ett populärt märke av granola bar innehåller till exempel 14 gram (3,5 teskedar) socker i varje bar.
  6. Kakor, kakor och andra efterrätter – Det är ingen överraskning att kakor, tårtor och andra efterrätter innehåller mycket socker . Men även vissa kakor och kex som marknadsförs som hälsosamma kan vara förvånansvärt sockerrika. Ett populärt märke av ”nyttiga” kakor innehåller till exempel 12 gram (3 teskedar) socker i varje kaka.
  7. Ketchup och andra såser – Många såser och kryddor innehåller stora mängder tillsatt socker. En enda matsked ketchup innehåller till exempel 4 gram (1 tesked) socker.
  8. Läsk och energidrycker – Läsk och energidrycker är bland de mest sockerrika dryckerna på marknaden. En enda 12-ounce-dosa med läsk kan innehålla upp till 40 gram (10 teskedar) socker, medan en typisk energidryck kan innehålla så mycket som 34 gram (8,5 %) socker.

Om du försöker minska på sockret är det viktigt att du är medveten om de dolda sockerkällorna i din kost. Genom att undvika sockerhaltiga drycker och mellanmål kan du göra stor skillnad i ditt sockerintag. Och när du äter söta livsmedel, kom ihåg att balansera dem med andra hälsosamma livsmedel som en del av en hälsosam och balanserad kost.