Betydelsefullt att tänka på vad man äter när man går på Atkinsdieten
Givetvis är det en fördel att den som börjar med Atkinsmetoden är rejält motiverad samt disciplinerad. Självfallet finns det födoämnen som ska undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att reducera kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och dessutom fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.
Drygt 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.
En otvetydig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. I mataffärerna finns för den skull mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i exempelvis yoghurt och i juicer har blivit mindre. Födoämnen som består av mycket fibrer som grönsaker, frukt, linser, bönor samt spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men ska reduceras enligt Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla koll dessa födoämnens annorlunda GI-värden.
Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. För den skull är det fördelaktigt att inta ändamålsenligt protein som framförallt finns i vilt kött, avokado och fisk.